La, 08/22/2015 - 15:24 By Jarmo Korteniemi
Kuva:  Pixel Addict / Flickr

Vielä runsas viikko aikaa lähettää meille kuvia oudoista asioista ja osallistua kesäkuvakisaamme!

Kuva voi olla vaikkapa taivaalla näkyvästä kirkkaasta kohteesta, metsässä näkyvästä kummallisesta kasvista, eksoottisesta eläimestä, vedessä näkyvästä hahmosta tai ihan mistä vain. Tärkeintä on, että kuva ja tilanne ovat aitoja, sekä se, että me joudumme rassaamaan kuvan kanssa aivonystyröitämme edes hetken verran.

Selitämme julkisesti ne kuvat, jotka pystymme selittämään. Tai ainakin yritämme. 

Tähän saakka kuvia on tullut parisenkymmentä ja joukossa on muutamia hyvin kiinnostavia tapauksia. Julkaisemme niitä vasta syyskuun alussa. Toistaiseksi täysin selittämättömiä ei ole eteen sattunut, mutta muutamien kohdalla täytyy esittää varsin epämääräisiä arvauksia – nähtäväksi jää, ovatko selitykset riittäviä. Jos siis digitaalisessa arkistossa tai pöytälaatikossa on vielä omituisuuksia, niin niitä ennättää vielä lähettää elokuun loppuun mennessä.

Selittämättömät kuvat saavat tunnustusta. Nostamme sellaiselle hattujamme ja rapsutamme epätietoisina päitämme. Selittämättömän kuvan ottajalle annamme vielä kirjapalkinnonkin. Jos selittämättömiä kuvia on useampia, palkinnon saaja arvotaan.

Parhaimmassa tapauksessa kuva voi johtaa uuteen löytöönkin, jolloin kuvaaja saa paitsi lisää arvostusta, niin myös kenties nimensä aiemmin tuntemattomalle luonnonilmiölle!

Osallistumalla kuvaaja antaa Tiedetuubille oikeuden julkaista kuvan kisaan liittyvässä uutisoinnissa: selitysjutuissa, voittajien julkistuksessa ja muissa vastaavissa. Muusta mahdollisesta kuvan käytöstä sovimme kunkin kuvaajan kanssa erikseen. Osallistuvat kuvat voi lähettää meille Facebookin, Twitterin tai sähköpostin välityksellä -- lue tarkemmat ohjeet kisan säännöistä.

Tiedetuubin kesäkuvakisa loppuu siis kuun vaihteessa. Vielä ehtii siis osallistua!

Innokkeena muutamia esimerkkejä mahdollisista kuvauskohteista:

Kuvat: Flickr / Schristia, Rosita Choque, USGS Bee Inventory and Monitoring Lab, Stuart Orford; Otsikkokuva: Flickr / Pixel Addict