Avaruutta

 • Revontulihälytys: viikonloppuna saattaa olla taas näkyvissä revontulia etelässäkin
  Nyt lauantaina iltapäivällä osuu Maahan pari päivää sitten Auringosta lähtenyt varattujen hiukkasten pilvi. Se saa aikaan hyvin todennäköisesti ainakin pienen avaruusmyrskyn, joka saattaa tuoda revontulia jopa eteläisen Suomen taivaalle. Tätä perjantaina 22.3. alun perin julkaistua juttua on päivitetty lauantaina 23.3.


 • Unohtuiko maaliskuinen superkuu?
  Viime yönä Kuu kumotti yötaivaalla taas täytenä. Samalla illanvirkut saivat ihastella superkuuta. Tällä kertaa media tuntui unohtaneen spektaakkelin kokonaan.


 • Himawarin kuva meteorista
  Japanilainen sääsatelliitti kuvasi joulukuisen jättimeteorin
  Juuri nyt Teksasissa meneillään olevassa planeettatutkijakokouksessa kerrottiin viime joulukuussa Maahan törmänneestä suuresta kappaleesta. Nyt sen törmäyksestä on löytynyt kuva: japanilainen sääsatelliitti Himawari sattui ottamaan kuvansa juuri oikeaan aikaan.


 • Apollo 50 -juhlamatka
  Tänä vuonna juhlitaan Apollo-kuulentoja! 50 vuotta sitten Yhdysvaltain kuuohjelma huipentui 20. heinäkuuta, kun Apollo 11 -lennon astronautit Neil Armstrong ja Edwin Aldrin, saapastelivat ensimmäisinä ihmisinä Kuun pinnalla. Heitä edelsi neljä miehitettyä Apollo-lentoa ja heidän jälkeensä kuusi lentoa lisää suuntasi kohti Kuuta. Ne olivat nykyajan huimimpia seikkailuita.


 • Revontulia Tromssassa 3.3.2019
  Revontulihälytys – AR2734 röyhtäisi kohti meitä
  Aurinko on parhaillaan varsin rauhallinen, lähes pilkuton, mutta sen pinnalla on silti pieni, mutta yllättävän aktiivinen pilkkuryhmä nimeltä AR2734. Se purkautunut ja Maata kohden sinkoutunut varattujen hiukkasten pilvi saanee aikaan revontulia lähipäivinä.


Luonto- ja ympäristöasiaa

Tiedettä ja tekniikkaa

Ihmisiä

 • Mari, metaani ja puut – Akatemiapalkinto 2018
  Suomen Akatemia palkitsee vuosittain ansioituneita tutkijoita akatemiapalkinnoin. Tänä vuonna palkinnon tieteellisestä rohkeudesta sai akatemiatutkija Arri Priimägi Tampereen yliopistosta ja yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta palkittiin akatemiatutkija Mari Pihlatie Helsingin yliopistosta. Priimägin tutkimuskohteena on valo ja sen vuorovaikutus eri materiaalien kanssa. Pihlatie tutkii maaperän, kasvien ja ilmakehän välistä vuorovaikutusta. Palkinnot luovutettiin tutkijoille viime keskiviikkona 6.2.2019.


 • Arri vaikuttaa valon avulla – Akatemiapalkinto 2018
  Suomen Akatemia palkitsee vuosittain ansioituneita tutkijoita akatemiapalkinnoin. Tänä vuonna palkinnon tieteellisestä rohkeudesta sai akatemiatutkija Arri Priimägi Tampereen yliopistosta ja yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta palkittiin akatemiatutkija Mari Pihlatie Helsingin yliopistosta. Priimägin tutkimuskohteena on valo ja sen vuorovaikutus eri materiaalien kanssa. Pihlatie tutkii maaperän, kasvien ja ilmakehän välistä vuorovaikutusta. Palkinnot luovutettiin tutkijoille viime keskiviikkona 6.2.2019.


 • Brunel
  Koppahattu-ukko Isambard oli teollisen vallankumouksen esi-isäinsinööri
  Tänään huomio kiinnittyy Windsoriin, paikkakuntaan noin 40 km Lontoosta lähteen. Siellä Thames-joen ylitse kulkee kuuluisa silta, jonka suunnitteli teollisen vallankumouksen eräs päätekijöistä. Siksipä tänään(kin) kannattaa uhrata ajatus Isambard Kingdom Brunelille.


 • Video: Saisiko olla superkylmää kvanttifysiikkaa nanojääkaapissa?
  Kvanttitietokoneeseen tarvitaan nanojääkaappi. Sellaisen tekemiseen ja paljon muuta nanotekniikkaan ja kvanttifysiikkaan liittyvää tutkimusta tehdään Aalto-yliopistossa akatemiaprofessori Jukka Pekolan tutkimusryhmässä.


Paikkoja

 • Carl von Linnéen kesämökki
  Kylässä Carl von Linnén kesämökillä
  Hurraa! Nyt mennään Ruotsiin, tarkemmin sanottuna Uppsalaan ja sen luona olevaan kylään nimeltä Hammarby. Näitä kahta paikkaa yhdistää Ruotsin kenties merkittävin tiedemies Carl Linnaeus, joka tunnetaan kenties paremmin aatelisnimellään Carl von Linné.


 • Fram esillä
  Norskipaatti, jolla tehtiin napatutkimuksen historiaa
  Fram on kuuluisa norjalainen tutkimusalus, jonka sanotaan olevan maailman kauimpana etelässä ja pohjoisessa käynyt puurakenteinen laiva. Fridtjof Nansen ja Roald Amundsen käyttivät alusta vuosien 1893 ja 1912 välillä napatutkimusmatkoillaan, ja nyt tämä kovia kokenut alus on esillä napatutkimusta laajemminkin esittelevässä todella kiinnostavassa museossa Oslossa.


 • Museu do Amanhã
  Museu do Amanhã – Brasilia katsoo tulevaisuuteen
  Moni muistaa Rion olympiakisoista, sambasta tai rantaelämästä, mutta on siellä muutakin: muun muassa Museu do Amanhã, kerrassaan upea tiedemuseo, sekä brasilialaisen lentäjälegenda Santos Dumontin kotitalo.


 • Jules Verne L'Algerie -lehden kannessa kesällä 1884
  Jules Verne näytti miten kirjoituspöydällä voi matkata maailman ääriin
  Jules Verne hämmästyttää edelleen. Vaikka ihminen on jo käynyt kuussa ja tunkeutunut jo merten syvyyksiinkin, niin Vernen 1800-lukuiset tieteiskertomukset elävät vielä edelleen. ”Sen minkä joku pystyy kuvittelemaan, joku pystyy joskus tekemään”, sanotaan Vernen sanoneen, ja se kannattaa pitää mielessä vielä nyt 190 vuotta mestarin syntymän jälkeen; kaikkea hänen kuvittelemaansa ei vielä ole tehty!


 • Sisäkuva museosta
  Maailman upein dinosaurusmuseo
  Tiedemuseoita esittelevä sarja jatkuu dinosauruksilla. Maailman parhaaksi mainostaminen voi olla hieman liioiteltua, mutta Fukuin prefektuurin dinosaurusmuseo Japanissa on varmasti eräs huippupaikoista – ainakin paras tiedossamme oleva.