Tämä on esiversio eTuubista, Tiedetuubin automaattisesti päivittyvästä nettilehdestä, joka on suunniteltu ennen kaikkea kätevästi mobiililaitteilla luettavaksi.

Julkaisusysteemin päivitysten vuoksi joskus kuvien näyttämisessä on häikkää. Pahoittelemme sitä!

Ole utelias – Lue Tiedetuubia!


Planeettaa vavisutti outo monotoninen tärinä - syy vielä epävarma

Kuva: Sherwood / Flickr

Outo tärinä vavisutti marraskuussa maapalloa. Sen alkuperä on vielä tuntematon, mutta kyse lienee tuliperäisestä toiminnasta Afrikan itäpuolella.

Vuoden 2018 luetuimmat jutut


Toimituksen poimintoja vuodelta 2018


Tuoreimpia artikkeleita

Video: Tänään oli bileet painottomuudessa – mukana myös jalkapalloa ja julkkiskokki

Tutkijoiden ja astronauttien lennättämiseen normaalisti käytetty painottomuuslentokone oli tänään hieman erikoisella lennolla: mukana oli juhlijoita, julkkiksia ja erilaisia ennätysyrittäjiä.

Revontulihälytys: viikonloppuna saattaa olla taas näkyvissä revontulia etelässäkin

Nyt lauantaina iltapäivällä osuu Maahan pari päivää sitten Auringosta lähtenyt varattujen hiukkasten pilvi. Se saa aikaan hyvin todennäköisesti ainakin pienen avaruusmyrskyn, joka saattaa tuoda revontulia jopa eteläisen Suomen taivaalle. Tätä perjantaina 22.3. alun perin julkaistua juttua on päivitetty lauantaina 23.3.
Tutkijat selvittivät tuhansia vuosia vanhojen ohranjyvien iän radiohiiliajoituksen avulla.

Ah­ve­nan­maal­ta löy­tyi 5000 vuot­ta van­ha oh­ran­jy­vä – tut­ki­joi­den kä­si­tys poh­joi­sen mui­nai­sis­ta elin­kei­nois­ta meni uusik­si

Uudet löydöt paljastavat, että metsästäjä-keräilijät omaksuivat maanviljelyn Ahvenmaalla ja Itä-Ruotsissa jo 5000 vuotta sitten. 

Unohtuiko maaliskuinen superkuu?

Viime yönä Kuu kumotti yötaivaalla taas täytenä. Samalla illanvirkut saivat ihastella superkuuta. Tällä kertaa media tuntui unohtaneen spektaakkelin kokonaan.

Pelkkä valo voi kumota gravitaation

Toistaiseksi ajatus on vielä teorian asteella, mutta tutkijat ovat luottavaisia, että tekniikkaa voidaan soveltaa jopa tähtienvälisten luotainten vauhdittamiseen.
Enigma lähikuvassa

Pidätkö haasteista? Koita legendaarista Enigma-salakoodikonetta – britit laittoivat laitteen nettiin

Saksalaisten Enigma-salauslaitteen koodin purkaminen oli eräs käännekohtia toisessa maailmansodassa. Työn aikanaan tehnyt Iso-Britannian vakoiluvirasto on laittanut koneen emulaattorin nyt nettiin kaikkien käyttöön.