Tässä on Tanska avaruudesta – seuraa Andreasin koetta suorana

Ma, 09/07/2015 - 13:41 Jari Mäkinen

Tanskalaisen ESA-astronautti Andreas Mogensenin lyhyt avaruuslento jatkuu tiivistahtisena. Päivä alkoi tänään erittäin hyvien tähtien alla, sillä hän pystyi ottamaan heti herättyään erinomaisen hyvän kuvan Tanskasta avaruudessa – on harvinaista, että lähes koko maa on pilvetön!

Perjantaina saavuttuaan Kansainväliselle avaruusasemalle tulokkaille esiteltiin aseman sisustaa sekä käytiin läpi turva- ja hätätilanneohjeita siltä varalta, että heidän aseallaoloaikanaan tapahtuisi jotain odottamatonta. 

Sen jälkeen ensimmäinen kiireellinen tehtävä oli siirtää kaikki Sojuz-aluksessa mukana olleet tarvikkeet ja rahtipaketit aseman sisätiloihin. Kiireisin paketti oli Maan päällä koehenkilöiltä otettuja verisoluja sisältävä näyte, joka piti asentaa mahdollisimman nopeasti Kubik-koelaitteeseen. Sen sisällä on pieni sentrifugi, joka saa aikaa keinotekoista painovoimaa. Laite oli laitettu jo valmiiksi ennen Sojuz-aluksen telakoitumista. Tämän Andreas teki yhdessä mukanaan asemalle saapuneen Sergei Volkovin ja siellä jo olleen Kimiya Yuin kanssa. Hetken päästä osa näytteistä oli sopivassa lämpötilassa painottomina ja osa sentrifugin sisällä pyörimässä ikään kuin painovoiman alaisuudessa.

Tämän jälkeen Andreas asettautui tilapäiseen majapaikkaansa aseman eurooppalaisessa Columbus-laboratoriomoduulissa  Koska hän on vain käymässä asemalla, ei hänelle ole omaa hyttiä, vaan hän asetteli tavaransa sekä makuupussinsa laboratorioon.

Ensimmäinen varsinainen koejärjestely alkoi yksinkertaisesti vaatteita vaihtamalla: Andreas laittoi päällensä piukan SkinSuit-kokeeseen kuuluvan vaatteen, jonka tehtävänä on vähentää painottomuuden kehoon aikaansaamia haitallisia muutoksia. Tai siis haitallisia siinä mielessä, että niistä on vaivaa takaisin Maahan palatessa. Olennaisin näistä on se, että painottomuudessa selkäranka pitenee, koska painovoima ei purista sitä lyttyyn. Tämä piteneminen saa aikaan paitsi kipuja ja päänsärkyä, niin myös tekee olon tukalaksi Sojuz-aluksens sisällä maahanpaluun aikana, koska sen istuimet on tehty avaruuslentäjän muodon mukaisesti. Piteneminen on otettu huomioon, mutta silti istuin voi osoittautua epämukavaksi. 

Ennen asun pukemista Andreasin pituus mitattiin tarkasti. Tässä oli apuna Scott Kelly, joka otti viikonlopun aikana aseman komentajan velvollisuudet kantaakseen.

Sitten oli vuorossa hieman vähemmän kiireisiä tehtäviä, kuten ensi joulukuussa avaruusasemalle saapuvan ESAn brittiastronautti Tim Peaken käyttöön tulevien salaattisiemenien laittaminen paikoilleen.

Andreas sai myös asemalla olleelta miehistöltä mieluisan lahjan: kolme pussilista jätevettä. Sitä tarvittiin viikonlopun aikana alkaneessa Aquamembrane-kokeessa, missä Andreas testaa uudenlaista vedepuhdistusmenetelmää.

Viikonlopun aikana Andreas jatkoi myös päivittäisten oloaan ja terveydentilaansa käsittelevien tutkimusten tekemistä sekä antoi näytteitä takaisin Maahan tuotavaksi.

Lennon julkisuudessa näyttävimmät TV-lähetykset tehtiin myös viikonloppuna ja Andreas muun muassa keskusteli suorassa ohjelmassa Tanskan pääministerin kanssa. Kuva tästä on alla ja lähetys on katsottavissa Tanskan yleisradioyhtiö DR:n sivuilta.

Sen sijaan lennon kiinnostavin tekninen koe tapahtuu tänään, kun Andreas tulee etäkäyttämään ESTECissä, ESAn Hollannissa sijaitsevassa teknisessä keskuksessa, olevaa robottia. Tässä Interact-kokeessa yhdistyy moni etäkäyttöön liittyvä tekniikka, joista on apua tulevaisuuden avaruuslennoissa sekä monissa robotiikkaa käyttävässä tehtävässä Maan päällä, etenkin vaativissa olosuhteissa.

Koetta voi seurata suorassa nettilähetyksessä, joka striimataan myös tässä alla. Kiinnostavimmat hetket ovat klo 15:00, 17:10 ja 20:50 Suomen aikaa nyt maanantaina.