Avaruuskivi, jonka voi syödä

To, 09/10/2015 - 17:57 Jari Mäkinen
Avaruusjälkiruoka

Päivän kuvaKesäkuvakisan tulosten julkaisussa on nyt pieni tauko, koska vuorossa on herkullinen avaruusvälipala.

Perinteiseen tapaan kaikki avaruusasemalla vierailevat avaruuslentäjät vievät mukanaan jotain oman maansa ruokaa, jota tarjoillaan koko miehistölle. Niinpä tanskalaisastronautti Andreas Mogensenillakin oli oma menyynsä, joka tarjoiltiin tiistaina illalla.

Menyyn oli suunnitellut ja tehnyt Michelin-tähtikokki Thorsten Schmidt Jyllannista. Schmidt on "uuden pohjoismaisen keittiön" nimekkäimpiä edustajia ja hän pitää fysiikasta, kemiasta ja muusta luonnontieteestä, joita hän myös yhdistää ruokaansa.

Hän apulaisineen kulutti noin kuusi viikkoa avaruusruoan kanssa, sillä kaiken piti olla NASAn, Venäjän avaruusviraston ja ESAn painottomuudessa syötäväksi hyväksyttyjä, ja lisäksi ruoat piti tehdä hyvin säilyviksi. Ne itse asiassa pakattiin jo huhtikuussa. Jopa kouliintuneelle ravintolakokille avaruusannosten tekeminen oli hyvin haastavaa – onneksi normaalia avaruusruokaa ei tehdä yhtä pieteetillä.

Avaruuskiviä tehdäänErityisesti avaruusillallisen jälkiruoka oli varsin erikoislaatuinen: siihen kuului raparperia, vaniljakastiketta sekä suklainen "Avaruuskivi". 

Kun Schmidt kuuli, että avaruusasemalla saa espressoa, hän halusi tehdä avaruuskiven sopimaan juuri kahvin kanssa nautittavaksi. Hän kutsui apuun suklaajälkiruokien maailmanmestarin, hyvän ystävänsä Palle Sørensenin, jonka kanssa hän kehitti meteoriitilta näyttävän luomuksen. 

"Teimme jokaiselle astronautille oman kivensä ja jokaisen sisällä oli henkilökohtainen yllätys", selittää Schmidt. He lähettivät jokaisen avaruuslentäjän puolisolle ja perheelle pienen, kooltaan 5 x 5 cm olleen paperin ja pyysivät heitä kirjoittamaan tai piirtämään siihen tervehdyksen. Paperit pakattiin sitten suklaan sisälle. 

Itse asiassa yllätykset olivat avaruusasemalla todellisia yllätyksiä, sillä kukaan miehistöstä ei osannut odottaa niitä. Jopa Andreas oli ihmeissään ja kysyi twitterissä miten ylipäänsä kaikkien näiden säädösten ja turvamääräysten jälkeen oli mahdollista lähettää yllätys avaruusasemalle?

Andreas palaa takaisin Maahan huomenna perjantaina.

Alla kuvassa vielä koko aseman yhdeksänhenkinen miehistö Andreasin illallisella.