Korjaus: Naisia tarvitaan sittenkin

Julkaistu: 16.09.2016 / Jari Mäkinen

Kerroimme eilen brittitutkimuksesta, jossa oli saatu aikaan terveitä hiiripoikasia epänormaaleja munasoluja kemiallisesti kiihottamalla. Jos ja kun tekniikkaa kehitetään eteenpäin, voisi joskus lapsia tehdä ilman munasoluja, ja siten naisen osa prosessissa olisi lähinnä raskaus ja synnyttäminen – alkio kun voitaisiin tehdä muutenkin. Tämä oli tosin tämän tutkimuksen valossa hieman pitkälle mennyt johtopäätös.

Lisääntymiseen liittyvät uudet menetelmät herättävät todellakin keskustelua, ja vaikka sitä ei kovinkaan paljon syntynyt eilisen juttumme perusteella Tiedetuubin Facebook-sivulla, mutta siellä juttuun liittyen tarkka lukija nosti esiin Yhdysvaltain tieteenedistämissäätiön AAAS:n Science-lehdessä olleen jutun, jossa kritisoitiin voimakkaasti brittitutkimuksen raportointia ympäri maailman.

Juttu on hyvin asiallinen ja osoittaa hyvin sen, että uutisoinnissa on vedetty mutkia suoriksi: Bathin yliopiston tutkimuksessa EI osoitettu, että munasoluja ei tarvita lapsenteossa, sillä siinä käytettiin hiirialkioiden tekemiseen nimen omaan munasoluja. Niitä aktivoitiin kemiallisesti jakautumaan ja noin puolen päivän odottelun jälkeen niihin lisättiin hiiriuroksen spermaa. Siitä eteenpäin alkiot kehittyivät normaalisti ja syntyneet hiiret olivat myös sukukelpoisia.

Ongelmana Science-lehden toimittajan Gretchen Vogelin mukaan oli kuitenkin se, että monissa tutkimuksesta kertoneissa otettiin jo askel eteenpäin toteamalla, että pian lapsia voidaan tehdä ilman munasoluja. Siis ilman naista.

On totta, että tutkimus ei osoita vielä tätä, mutta itse asiassa tutkimuksesta kertoneen Bathin yliopiston tiedotekin flirttailee jo tällä tulevaisuudenkuvalla. Voi olla, että mediasirkusta päivittelevä Vogel ei ole tullut sitä itse huomanneeksi.

Kun ja jos munasolun korvikkeita voidaan tehdä kantasoluista tai vaikkapa ihon soluista (kuten spekuloidaan), niin pelkästään spermaa lisäämällä voitaisiin saada alkionkehitys aikaan ja edelleen lapsia. Seuraavassa vaiheessa kenties siittiötkin voitaisiin tehdä keinotekoisesti. Näin mieskin saadaan lopulta lisääntymisessä hyödyttömäksi ja siitä tulee hygienistä laboratoriotyötä.

Eilinen juttumme ei siis sinällään ollut virheellinen, koska tämä visio on mahdollinen, mutta täsmennämme tässä sitä, että brittitutkimuksessa nyt ei vielä todettu naisten olevan tarpeettomia.

Lisäksi kannattaa huomioida se, että äidin rooli on paljon muutakin kuin lapsen kantaminen ja synnyttäminen, eikä minkäänlaisia keinokohtuja ole toistaiseksi olemassa. 

Aivan vielä ei siis kannata huolestua siitä, että äitejä tai isiä ei lapsenteossa kaivattaisi.

Päinvastoin: hyvät isät ja äidit ovat nyt ja varmasti tulevaisuudessakin kullan arvoisia, on kyse sitten lisääntymisbiologiasta tai lapsenkasvatuksesta!