Ma, 09/28/2015 - 10:44 By Jari Mäkinen
Kahvit infografiikkana

Päivän kuva

Tiedetuubissa pidetään hyvästä kahvista, joten teimme (ainakin etelässä) harmaahkoa maanantaiaamua piristämään pienen kaavion siitä, mitä yleisimmin eri tyyppisiin erikoiskahveihin laitetaan. Koska erikoiskahvien tekeminen on kuin oma herkullinen tieteenalansa, on sillä tietysti paikkansa myös tiedesivustolla!

Määrät ovat suuntaa-antavia ja useat kahvilat tarjoilevat niistä omia versioitaan. Jos kahvi ei tule koneesta, voi annoksia tietysti versioida juomia toiveiden mukaisesti, jos kahvia laittava henkilö vain osaa ja haluaa.

Aivan tarkkaa kaaviota siitä mitä mihinkin kahviin laitetaan missäkin suhteessa on vaikeaa antaa muun kahvin kuin mustan, yksinkertaisen kahvin tapauksessa – joskin sitäkin voidaan tehdä tummempana ja tiukempana sekä laimeampana se pitempänä. Itse asiassa monet ns. espressot ovat vain tummaa kahvia, ja toisinaan espressona tarjotaan mikroskooppisen pientä tilkkaa, joka muistuttaa enemmänkin tervaa.

Varmuuden vuoksi kannattaa kuitenkin muistaa, että liika on liikaa: kahvin sisältämä kofeiini voi aiheuttaa terveyshaittoja, kuten sydämentykytystä, vatsavaivoja ja unettomuutta. Kahvia satunnaisesti nauttiva huomaa nämä vaikutukset herkemmin kuin säännöllisesti käyttävä, koska sieto kofeiiniin kasvaa säännöllisessä käytössä. Kofeiini lisää myös happaman mahanesteen eritystä, joten kahvi saattaa pahentaa muista syistä johtuvaa närästystä tai muita vatsavaivoja. Kahvi nostaa joskus elimistön tulehdustasoja, mikä puolestaan lisää riskiä sydän- ja verisuonisairauteen.

Toisaalta kofeiinista aiheutuvat haitat ovat yleensä varsin vähäisiä, ja kohtuullisesti nautittuna kahvilla on todettu myös useita hyviä terveysvaikutuksia. Kahvia käyttävät sairastuvat muita harvemmin kakkostyypin diabetekseen ja maksakirroosin (tosin kiittäminen ei ole kofeiinia, vaan muita kahvin sisältämiä aineita). 

Kofeiinin on havaittu parantavan lähimuistia, pienentävän Parkinsonin taudin riskiä ja vähentävän sen oireita. Muutama kupillinen kahvia päivässä näyttää tilastojen perusteella ehkäisevän sydämen vajaatoimintaa.

Yksi kahvikupillinen sisältää 80–100 milligrammaa kofeiinia, tuplaespresso vielä enemmän. Kofeiini estää aivoissamme välittäjäaine adenosiinia vastaanottavien reseptorien toimintaa, minkä ansiosta kahvi piristää. Tutkimuksissa on havaittu parhaan piristävä teho saadaan aikaan ottamalla 1–2 kahvikupillisen jälkeen 15 minuutin nokoset.