Düsseldorfissa parhaillaan pidettävän, lääketieteen tekniikkaa esittelevän Medica-konfrenssin osanottajat näkivät eilen uusin silmin, kun Epson ja Evena Medical -yhtiö esittelivät datalasit, joiden avulla pystyy "näkemään" ihon alle. Tästä on erittäin suurta hyötyä muun muassa verikoetta otettaessa tai tiputusneulaa asennettaessa, koska lasien avulla neulan kohteena oleva verisuoni näkyy selvästi ja siihen on hyvä tähdätä.

Laitteisto perustuu aiemmin tänä vuonna markkinoille tulleisiin japanilaisen Epsonin Moverio -älylaseihin, joiden alkuperäinen sovellus on pelaaminen; lasien avulla pelaaja pystyy näkemään kolmiulotteisesti ja hyvin luonnollisen kaltaisesti.

Lääketieteellisessä sovelluksessa laseihin on yhdistetty kaksi lähi-infrapuna-alueella näkevää kameraa, jotka pystyvät havaitsemaan vähähappisen hemoglobiinin verisuonissa juuri ihon alapuolella. Siten suonet tulevat hyvin näkyviin. Kun kahden kameran kuva välitetään tietokoneen kautta datalaseihin, pystyy niiden käyttäjä näkemään paitsi lasien läpi normaalisti, niin myös lasien kuvaan lisäämän lähi-infrapunanäkymän. Käyttäjän silmissä siis verisuonet näyttävät vain ilmestyvän näkyviin. Systeemi toimii reaaliaikaisesti ja kolmiulotteisesti, joten laseja käyttämällä suonen kohdistaminen ihon alta käy nopeasti ja kätevästi.

Epsonin datalasit
Kokenut hoitaja pystyy tunnistamaan suonen yleensä kohtalaisen hyvin, mutta toisinaan verisuonta täytyy etsiä ja neulaa pitää työntää ihon alle useampaan kertaan, mikä ei luonnollisestikaan ole potilaan kannalta miellyttävää. Lasit lääketieteelliseen käyttöön virittäneen amerikkalaisen Evena Medicalin mukaan noin 40% suonensisäisistä toimenpiteistä vaatii pari yritystä ennen kuin se onnistuu. Laitteisto pystyy myös tallentamaan videota ja yksitäisiä kuvia, ja se voidaan yhdistää myös nettiin sekä sairaalan tietojärjestelmiin. Laseissa on kuulokkeet ja mikrofoni, jolloin sitä voidaan käyttää myös videoneuvottelulaitteiden kanssa. Näin laitteiston avulla voidaan esimerkiksi hoitaa potilasta etänä tai useampi hoitaja tai lääkäri voi olla mukana toimenpiteessä käytännössä mistä vain. Koko laitteisto kameroineen ja datalaseineen on täysin kannettava ja toimii langattomasti. Paristo ja ohjauselektroniikka tietokoneineen on pienessä vyölaukussa. Alla on Evena Medicalin esittelyvideo:

Juttuja samasta aiheesta