Ti, 07/14/2015 - 04:53 By Jarmo Korteniemi

Yllä on ainoa nykypäiviin asti säilynyt kuva kuuluisasta pyssysankarista, Billy the Kidistä. Se on oiva esimerkki 1800-luvun loppupuolella suositusta ferrotypiasta. Siinä kuva valmistetaan rautapellille, joka on päällystetty valoherkällä aineella, hopeaa sisältävällä jodikollodiumilla.

Ferrotypiakuvaukselle on kaksi tapaa: "Märkä" keino on levittää hopeaa sisältävä kollodiumiemulsio levylle juuri ennen valotusta. Myöhemmin kehitettiin "kuiva" tapa, jossa aine levitettiin levylle hyytelömäisenä jo hyvissä ajoin. Tällöin aineen kuivuminen ei haitannut. Kummallakin tavalla emulsioon muodostuu alivalottunut negatiivi: hopeaionit poistuvat tummilta alueilta mutta jäävät jäljelle vaaleisiin kohtiin. Koska valotettavan levyn tausta oli lakattu hopeakertymiä tummemmaksi, valokuvasta tuli käytännössä heti positiivi. Kontrasti on toki nykymittapuulla huono ja tumma, muta kuva erottuu silti selvästi. Kuvaa vaalennettiin käyttämällä kiinnitteenä erittäin myrkyllistä kaliumsyanidia.

Kuvan valmistaminen kävi nopeasti, vain muutamassa minuutissa. Yksinkertaisuudessa oli tosin yksi ongelma: kuvattava kohde näkyy yksinkertaisesta optiikasta johtuen peilikuvana. Tästä johtuu legenda Billy the Kidin vasenkätisyydestä - tuossa ainoassa kuvassa hän näkyy peilikuvana. Billy the Kidistä on tehty - väärin perustein - jopa elokuvakin, jonka nimi on The Left Handed Gun.

Billy the Kid oli oikeakätinen. Oikealta nimeltään hän oli Henry McCarty, ja viimeisinä vuosinaan hän otti käyttöön nimen William H. Bonney. Myöhäisteininä hän sekaantui hevos- ja karjavarkauksiin, sitten aseellisiin välienselvittelyihin ja murhiin. Tiensä pään Billy kohtasi vuonna heinäkuun neljäntenätoista vuonna 1881. Hän oli tuolloin vasta muutamaa kuukautta vaille 22. Kuuluisa hänestä tuli vasta juuri ennen kuolemaansa, mutta legenda kasvoi vielä sen jälkeenkin. Kuten suurin osa "villin lännen" sankareista, Billynkin legendan perustui tekojen liioittelulle.

Otsikon kuva myytiin huutokaupassa 2,3 miljoonalla dollarilla vuonna 2011 yksityiselle keräilijälle. Kuva on otettu 1879–1880.