Queen-yhtyeen solisti Freddie Mercury oli rockin superstar, ja nyt hän on myös oikeasti tähti taivaalla: asteroidi 17473 on nyt nimeltään Freddiemercury.

Näin kertoo Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin alaisen Pikkuplaneettakeskuksen 4. syyskuuta julkaistu virallinen tiedote.


Juttu jatkuu mainoksen jälkeenNoin 3,4 kilometriä halkaisijaltaan oleva pikkuplaneetta kiertää Aurinkoa asteroidivyöhykkeellä Marsin ja Jupiterin välissä, ja se löydettiin vuonna 1991, eli samana vuonna kun kuuluisa laulaja kuoli traagisesti AIDSin aiheuttamiin sairauksiin.

Löydön teki belgialainen tähtitieteilijä Henri Debehogne Euroopan eteläisen observatorion La Sillassa olevalla teleskoopilla tarkalleen 21. maaliskuuta 1991, ja nyttemmin kohteesta tehtyjen yli 1100 havainnon perusteella sen rata tunnetaan varsin hyvin. Sen kiertoaika Auringon ympäri on kolme vuotta ja kahdeksan kuukautta, ja sen rata on asteen verran kallellaan planeettojen ratatasoon verrattuna. Sen pinta heijastaa valoa hieman enemmän kuin asteroideilla yleensä, sen albedo on 0,313, mikä voi viitata siihen, että sen pinnalla on myös jäätä.

Löytövuoden lisäksi toinen syy juuri tämän asteroidin valitsemiseen Freddien Mercuryn nimikkotaivaankappaleeksi oli sen väliaikainen nimi: 1991 FM3. 

Brian May julkaisi tiedon nimeämisestä jo viime sunnuntaina yllä olevalla videolla, kun Mercury (eli Farrokh Bulsara) olisi täyttänyt 70 vuotta.