Su, 04/24/2016 - 10:30 By Jari Mäkinen
Vääristelty kuva valkoisista revontulista

Illat alkavat olla jo niin valoisia, että revontulten näkeminen pohjoisella pallonpuolella käy varsin vaikeaksi. Siksipä moni meistä katsoo netistä kauniita revontulikuvia muualta maailmasta, ja eteen tuleekin monenlaisia kuvia – kuten päivän kuvana oleva "upea" otos valkoisista revontulista. 

Päivän kuvaKuva on siis täyttä tuubaa, joko tarkoituksella tehty hämäämään sekä klikkejä metsästämään, tai sitten sen on vain taideteos.

Joka tapauksessa tätä ja monia muita vastaavia kierrätetään internetin eri keskustelupalstoilla ja sivustoilla, ja varsin monet asiallisetkin sivustot menevät vipuun, ja julkaisevat tällaisia kuvia. 

Jos toimittajalla ei ole harmaatakaan aavistusta revontulista, niin kuvahan on upea. Itse asiassa monet toimittajat eivät taida välittääkään todenperäisyydestä, koska mm. Facebookissa olevan Amazing WIld Nature -sivun kommentit näyttävät miten monet lukijatkin suhtautuvat tällaiseen: "totta tai ei, kuva on upea".

No, kommentti sinällään pitää paikkansa, sillä kuva on varsin näyttävä. Se ei kuitenkaan ole todellinen pohjana olevaa maisemaa lukuun ottamatta.

Revontulissa ei ole koskaan valkoista väriä, koska revontulet syntyvät avaruudesta ilmakehän molekyyleihin osuvien varattujen hiukkasten virittäessä atomeja. Kun atomien elektronit palaavat takaisin viritystilastaan alemmalle energiatasolle, ne lähettävät fotoneita, eli valoa, jonka aallonpituus riippuu kaasuatomeista, johon hiukkanen törmää, ja niiden energiatiloista. Vihreä väri syntyy yksiatomisesta hapesta (valon aallonpituus 557,7 nm) ja punainen molekylaarisesta hapesta (630,0 nm). Sininen väri syntyy typestä.

Valkoinen valo on puolestaan valoa, missä on paljon eri väristä valoa, joten valkoisen revontulen syntyminen vaatisi paljon erilaisia atomeita ja viritystiloja.

Revontulet toki saa näyttämään valokuvissa valkoisilta ylivalottamalla, säätämällä värejä, tai käyttämällä mustavalkofilmiä tai -asetuksia.

Kuvan revontulikaaret ovat myös ns. päin prinkkalaa, sillä oikeasti kaaret eivät ole tuollaisia, eivät näy noin eikä mutkaisia ja suoria kaaria voi olla päällekkäin.

Lieneekin parasta olla analysoimatta kuvaa enempää, koska se saa aikaan vain verenpainetta....

Sen sijaan kannattaa katsoa oikeita revontulia, sillä todellinen maailma komeampaa kuin päivän kuvan kaltaiset tekeleet. Tästä hyvä esimerkki on toinen viime päivinä netissä kiertänyt revontulijuttu: NASAn julkaisema suurtarkkuusvideo revontulista Kansainväliseltä avaruusasemalta nähtynä.

Video on alla (se kannattaa avata koko kuvaruudun kokoiseksi).