Hubblen avaruusteleskoopilla Jupiteria havainneet tutkijat julkistivat tiistaina kiinnostavia kuvia ja videon tästä aurinkokuntamme suurimmasta planeetasta.

Kuvissa näkyy miten Jupiter ja sen jännittävä kaasukehän pyörivät akselinsa ympäri, ja luonnollisesti kuvissa on myös Jupiterin suuri punainen pilkku – siis jättiläismäinen pyörremyrsky, jonka sisälle maapallo mahtuisi noin vain.

Punainen pilkku on yksi täällä näkyvistä syvistä matalapaineista, myrskykeskuksista, mutta se on ollut Jupiterissa niin kauan kuin siitä on tehty havaintoja. Nyt se on kuitenkin ollut jo jonkin aikaa pienenemässä. Kutistumisvauhti on kiihtynyt viime aikoina, kunnes nyt se on jälleen hidastunut. Tämä voi olla luontaista vaihtelua, sillä koskaan aikaisemmin myrskyä ei ole voitu seurata näin tarkasti kuin viimeisten vuosikymmenien aikana. 

Toinen kiinnostava muutos punaisessa pilkussa on sen väri: se on tullut haaleammaksi. Sen keskellä olevassa myrskyn silmässä on samoin aiemmin näkymätön häiriö, tuollainen viirupari. Joka tapauksessa pyörre pyörii noin kymmenessä tunnissa itsensä ympäri ja tuulen nopeus siellä on noin 540 kilometriä tunnissa. Siis aika haipakkaa!

Kenties kiinnostavinta kuitenkin näissä uusissa kuvissa on kuitenkin omalaatuinen, monimutkainen aaltokuvio kahden vyön välissä. 

Hieman samanlaisia aaltoja on myös maapallolla aluilla, missä pyörremyrskyt syntyvät. Siellä on paikkoja, missä lämpötila muuttuu jyrkästi lyhyellä matkalla paineen pysyessä samana, ja kenties sama tilanne on Jupiterissa noilla seuduilla. Kenties aaltokuvio syntyy syvemmällä kaasukehässä ja näyttäytyy tällaisena kauniina menona pilvikerroksen päälle noustessaan.

Nämä havainnot ovat osa Hubblella tehtävää muiden kaasuplaneettojen seurantaohjelmaa, jonka tarkoituksena on paitsi oppia lisää noista planeetoista, niin myös ymmärtää paremmin myös oman ilmakehämme toimintaa.

Jupiter


Juttuja samasta aiheesta