Tänä vuonna 520 henkilöä on käynyt Mount Everestillä ja heistä noin 150 piipahti maailman katolla yhtenä ainoana päivänä, 19. toukokuuta. Ensimmäisen kerran sinne päästiin tänään 60 vuotta sitten.
Toukokuu on paras aika kivuta 8,848 kilometriä korkealle vuorelle, sillä sääolosuhteet ovat silloin parhaimmat. Sen tiesivät myös nepalilaiset sherpat sekä lukuisat "läntiset" vuoristokiipeilijät, seikkailijat ja tutkijat, jotka olivat koittaneet kivuta Kiinan ja Nepalin rajalla sijaitsevalle vuorenhuipulle 1900-luvun alusta alkaen.
Ensimmäisen kerran sinne nousemista ehdotti Iso-Britannian alppiseuran puheenjohtaja Clinton Thomas Dent vuonna 1885 kirjassaan Above the Snow Line, mutta ensimmäisen vakavan yrityksen tekivät britit George Mallory ja Guy Bullock vuonna 1921. He nousivat pohjoista rinnettä myöten 7005 metrin korkeuteen, missä he totesivat, ettei heillä ole tarpeeksi varusteita korkeammalle yrittämiseen.
Vuonna 1953 useampikin seurue oli vuoren rinteellä, aikomuksenaan valloittaa viimein ylhäällä siintänyt huippu. Tom Bourdillon ja Charles Evans pääsivät vain noin sadan metrin päähän 26. toukokuuta, mutta he kärsivät hapenpuutteesta ja palasivat takasin.
Heidän pohjustamaansa polkua pitkin oli seuraavien helpompi yrittää uudelleen ja niin kahta päivää myöhemmin uusiseelantilainen Edmund Hillary ja intialainen, Nepalin vuorilla asunut sherpa Tenzing Norgay lähtivät matkaan. He pääsivät viimein perille Everestin huipulle ja ottivat viimeiset askeleensa ylös maapallon korkeimmalle paikalle (kuten silloin ajateltiin) täsmälleen klo 11:30 paikallista aikaa, toukokuun 29. päivänä 1953. He ottivat muutaman valokuvan ja jättivät paikalle ensimmäiset ihmisen jätökset: karamellejä ja pienen ristin.