Video: Näin Kiinan taikonautit nousivat avaruuteen

Tuorein kiinalainen miehitetty avaruuslento alkoi viime yönä klo 2.30 Suomen aikaa, kun Shenzhou-11 -alus laukaistiin matkaan Pitkä marssi 2F -kantoraketilla Gobin autiomaassa sijaitsevasta Jiuquanin avaruuskeskuksesta.

Aluksen kyydissä olivat taikonautit Jing Haipeng ja Chen Dong, joiden on tarkoitus telakoitua Tiangong-2 -avaruusasemaan ja viettää siellä 30 päivää. Kaksikon edessä on varsin tiivis ohjelma täynnä tieteellisiä kokeita, tekniikan testaamista ja PR-toimia. 

Kyseessä on kuudes Kiinan tekemä miehitetty avaruuslento, ja tulee olemaan kaikkein pisin. Aiemmat lennot Tiangong-1 -asemalle kestivät kaksi viikkoa.

Videolla näkyy hyvin paitsi raketin laukaisu ja nousu avaruuteen, niin myös se, että Shenzhou pystyy kuljettamaan kolmea avaruuslentäjää, vaikka nyt kyydissä oli vain kaksi. Nähtävästi avaruusasemalla ei ole kuitenkaan resursseja kolmen ihmisen majoittamiseen pitkäksi aikaa.

Huono päivä avaruuslennoille: eilen räjähti toinenkin raketti

Pe, 09/02/2016 - 10:12 By Jari Mäkinen

Virallisia tietoja odotellaan, mutta nähtävästi myös kiinalainen kantoraketti koki kovia eilen: kaukokartoitussatelliittia kuljettanut raketti syöksyi todennäköisesti alas.

Kiina suoritti eilen Long March-4C (Pitkä Marssi 4C) -kantoraketin laukaisun Taiyuanin laukaisukeskuksesta klo 21.53 Suomen aikaa illalla, mutta raketin kuljettama Gaofen-10 -kaukokartoitussatelliitti ei ilmaantunut kiertoradalle.

Sen sijaan twitterissä julkaistiin kuvia maahan pudonneista kantoraketin osista:

Laukaisun epäonnistumisesta ei toistaiseksi ole saatu ilmoitusta, mutta se näyttää todennäköiseltä. Maapalloa kiertäviä kohteita kartoittavat suurvallat ilmoittavat lähes välittömästi uusista kiertoradalle ilmaantuneista satelliiteista sekä niitä kuljettaneista rakettivaiheista, mutta nyt laukaisun jälkeen ei kiertoradalle ole päätynyt mitään.

Netissä kiertäviin rakettiromukuviin tulee toisaalta suhtautua varauksella, koska niitä on julkaistu aikaisemminkin, eikä niiden ajasta tai paikasta ole selvyyttä. Lisäksi normaalistikin onnistuneissa laukaisuissa Kiinassa osa rakettivaiheista putoaa kiinteälle maalle – jopa lähelle asutuskeskuksia.

Mikäli onnettomuus on tapahtunut, on se ensimmäinen kiinalaisraketin epäonnistuminen sitten vuoden 2013. Samalla se olisi ensmmäinen tämän jo 20 laukaisua tehneen kantorakettiversion onnettomuus.

Odottelemme lisätietoja...