Juuri oikeaan aikaan oikeassa paikassa: lentäjä kuvasi sisunautin laukaisun

Pe, 12/18/2015 - 16:09 By Jari Mäkinen

Joskus sitä sattuu olemaan juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kuten tämä Lufthansa-lehtoyhtiön lento matkalla Soulista Frankfurtiin. 

Lento LH 713 oli viime tiistaina 15. joulukuuta matkalentokorkeudessaan Venäjän päällä, noin 100 km itään Novosibirskistä, kun koneesta nähtiin taivaalla upea valoilmiö. Se oli kohti avaruutta kipuava Sojuz-kantoraketti, jonka kyydissä olivat ESAn brittiastronautti Tim Peake, NASAn suomalaissukuinen astronautti Tim Kopra ja kuvien ottohetkelläkin Sojuzin ohjaimissa ollut kosmonautti Juri Malenshenko.

Rakettilaukaisuiden aikaan lentoliikenne pidetään turvallisen matkan päässä kantoraketista, joten kukaan ei ollut lähelläkään vaaraa.

Näky oli kuitenkin hieno, sillä Sojuz oli koneesta katsottuna kirkas valopiste, joka kipusi ylöspäin taivaalla rakettimoottorien liekkien valaisema savuvana perässään. Vana on levinnyt, koska raketti oli jo ilmakehän yläosissa, missä moottorin suuttimesta pääsevät pakokaasut leviävät laajaksi hännäksi raketin taakse ohuessa ilmassa.

Koneen lentäjät Michael Schwarz ja Frank Barma onnistuivat nappaamaan nämä kuvat laukaisusta – ja vaikka heillä on työpaikallaan normaalistikin upeat maisemat, on avaruusraketin näkeminen näin hienosti varsin harvinaista!

Video raketin laukaisusta maanpäällisestä kuvakulmasta ja Sojuzin sisällä olleista kameroista on täällä.

Kaikki hyvin avaruusasemalla

Tim Peake vastasi tänään perjantaina toimittajien kysymyksiin suorassa lähetyksessä avaruusasemalta ja näytti jo sopeutuneen hyvin painottomuuteen. Ensimmäisen parin päivän aikana avaruudessa uusilla aseman miehistönjäsenillä ei ole paljoakaan työtehtäviä, jotta he voisivat totutella toimimaan avaruudessa. Kuvissa näki kuitenkin selväsi Timin naaman olleen hieman pullean, mikä on normaalia: painottomuudessa veri jakautuu tasaisesti kehoon ja saa pään näyttämään aluksi aiempaa suuremmalta ja punaisemmalta.

Tim esitti myös pyörimistä Columbus-laboratorion sisällä, mutta hieman tökkien. "Kuten näkyy, en ole vielä aivan sopeutunut, mutta katsotaan uudelleen viikon päästä."

Yllättävin asia avaruudessa on ollut Timin mukaan avaruuden musta väri.

"Näemme kuvissa aina maapallon ja sen kauneuden, mutta harvoin kuvissa katsotaan toiseen suuntaan – ylöspäin avaruuteen. Eikä silloinkaan mustasta saa oikeaa kuvaa. Avaruus näyttää todella mustalta."

"Katselin juuri eilen maisemia aseman kupolissa, ja kaikki näyttää todella kauniilta. Odotan todella sitä, että pääsen työskentelemään lentoni aikana myös aseman ulkopuolella avaruuskävelyllä, koska silloin näen kaiken paljon paremmin. Niin maapallon kuin mustan avaruudenkin."

Ja mikä tärkeintä, Tim on oppinut jo tekemään avaruudessa teetä, mikä luonnollisesti saarivaltakunnan yleisölle on erittäin tärkeä tieto. Tästä kovin innostuneet britit ovat kuitenkin unohtaneet sen, että teestään myös ylpeät venäläiset ovat kehittäneet avaruudellisia teenvalmistusmenetelmiä jo 1970-luvulta alkaen ja avaruudessa juotiin teetä jo ennen kuin kahvia tai kolaa. 

"Itse asiassa tee on täällä erittäin hyvää!"

Sisunautti lähdössä avaruuteen majuri Timin kanssa

Ma, 12/14/2015 - 01:15 By Jari Mäkinen
Tim Peake, Juri Maleshenko ja Tim Kopra

Jokajoulukuinen miehistönvaihto kansainvälisellä avaruusasemalla on jälleen käynnissä, kun kolme avaruuslentäjää palasi viime perjantaina takaisin Maahan. 

NASAn Kjell Lindgren, Venäjän Oleg Kononenko ja japanilainen Kimiya Yui palasivat Sojuz-aluksellaan turvallisesti takaisin kotiplaneetan kamaralle oltuaan avaruudessa 141 päivää.

Avaruusasemalle jäivät vuoden mittaista lentoaan tekevät Scott Kelly ja Mihail Kornienko sekä syyskuussa asemalle saapunut Sergei Volkov.

Seuraava kolmehenkinen miehistö, järjestyksessään jo 47. avaruusaseman pysyvä miehistö, on parhaillaan Baikonurin kosmodromissa ja heidän kantorakettinsa rullattiin sunnuntaina laukaisualustalle. Tämä tarkoittaa sitä, että kolmikko laukaistaan matkaan tiistaina.

Sisunautin toinen lento

Tämä miehistö on suomalaisittain kiinnostava, koska yksi sen jäsen on suomensukuinen Timothy Kopra. Kun hän teki ensimmäisen avaruuslentonsa vuonna 2009, hänen lentoaan seurattiin aktiivisesti myös Suomessa ja häntä alettiin (hieman naurettavasti) kutsumaan sisunautiksi, vaikkakin hänen yhteytensä Suomeen ovat olleet varsin ohuet.

Kopran suku on kotoisin Karjalan Valkjärveltä, josta Timin isoisä Antti Kopra lähti vuonna 1910 Amerikkaan. Isä Lennart Kopra puhui vielä sujuvasti suomea, mutta Tim itse ei oppinut kuin muutamia sanoja. Hän on vieraillut Suomessa muutaman kerran.

Ensimmäisellä avaruuslennollaan Kopralla oli mukana Kalevala-mitali ja tällä kerralla hän ottaa mukaansa Sibelius-mitalin.

Siinä missä Kopran ensimmäinen avaruuslento kesti vain noin kaksi kuukautta ja hän lensi silloin asemalle sekä palasi sieltä avaruussukkulalla, on nyt hänellä edessään kyyti Sojuz-aluksella sekä puolivuotinen pesti avaruudessa.

Itse asiassa hänen oli tarkoitus lentää avaruuteen uudelleen jo vuonna 2011, mutta hän loukkaantui kaaduttuaan polkupyörällä ja joutui jättämään lennon väliin.

Britti nousee kiertoradalle

Suurimman huomion lennolla saanee kuitenkin Iso-Britannian ensimmäinen virallinen avaruuslentäjä Tim Peake. joka on yllä olevassa kuvassa päällään Lontoon maratonin juoksupaita; hän aikoo juosta maratinin ensi huhtikuussa samaan aikaan avaruusaseman juoksumatolla kuin tuhannet muut juoksevat Lontoossa. 

Brittimedia on jo nyt käymässä aivan ylikierroksilla Peaken lentonsa tiimoilta ja ensi viikolla on odotettavissa tästä paljon uutisia brittilähteitä seuraavissa tiedotusvälineissä ympäri maailman. 

Aivan ensimmäinen britti avaruudessa oli kuitenkin Helen Sharman vuonna 1990, jolloin hän kävi avaruudessa Mir-avaruusasemalla ikään kuin avaruusturistina, paitsi että hänet valittiin kilpailulla lennolle ja kaupallinen sponsori maksoi lennon kustannukset lähes kokonaan. Lisäksi avaruudessa on käynyt kolme syntyperältään brittiä, mutta amerikkalaistunutta astronauttia.

Peake on puolestaan yksi Euroopan avaruusjärjestön vuonna 2009 valituista uusista astronauteista ja vanhin tuolloin mukaan otetuista. Hän on syntynyt vuonna 1972 ja toimi ennen astronauttiuraansa helikopterikoelentäjänä, minkä seurauksena hän on sotilasarvoltaan majuri; siksi häntä kutsutaan etenkin saarivaltakunnassa usein nimellä “Major Tim”, viittauksena David Bowien laulujen Major Tom -astronauttihahmoon.

Kun Peake pääsee nyt avaruuteen, on vuoden 2009 euroastronauttiluokasta enää ranskalainen Thomas Pesquet vailla avaruuskokemusta. Hänen vuoronsa on ensi vuonna, jolloin nyt joulukuussa hän nousee puoleksi vuodeksi avaruusasemalle.

Sojuz TMA-19M

Kolmikon alus: Sojuz TMA-19M

Peaken ja Kopran kanssa matkaan lähteen venäläinen kosmonautti Juri Malenshenko, joka toimii myös Sojuz-aluksen komentajana. Malenshenko on ollut jo viisi kertaa aikaisemmin avaruudessa ja viettänyt siellä kaikkiaan 641 vuorokautta, viimeksi vuonna 2012.

Peake on puolestaan hänen “varamiehensä”, eli Peake on koulutettu  hallitsemaan itsenäisesti myös kaikki aluksen ohjaamiseen vaadittavat toimet ja hän avustaa matkalla Malenshenkoa.

Kolmikon alus kuljetettiin perinteitä noudattaen nyt sunnuntaina, kaksi päivää ennen laukaisua, kantoraketin kokoonpanohallista rautateitse laukaisualustalle, joka on Baikonurin alusta numero 1, eli sama, jolta Sputnik ja Gagarin lähetettiin aikanaan matkaan.

Tiistaina, eli 15. joulukuuta, on heidän vuoronsa nousta 40 metriä korkean ja 274 tonnia ajoaineita sisältävän raketin nokassa avaruuteen. Laukaisu tapahtuu klo 13:03 Suomen aikaa.

He pukeutuvat avaruuspukuihinsa noin neljä tuntia aikaisemmin ja nousevat alukseensa klo 10:33 Suomen aikaa.

Matka avaruuteen kestää alle kymmenen minuuttia, mutta nousu matalalta kiertoradalta avaruusasemalle vie kuutisen tuntia – jos kaikki sujuu hyvin. Mikäli nousun aikana tapahtuu jotain kummallista, vaihdetaan lentorata hitaammaksi noin kaksi vuorokautta kestäväksi.

Normaalitilanteessa avaruuslentäjät telakoituvat aluksellaan avaruusaseman venäläisosassa kohti maapalloa osoittavaan Rassvet-telakointimoduliin noin klo 19:23 Suomen aikaa.

Sen jälkeen telakointiportin ilmatiiviys tarkastetaan, minkä jälkeen noin puolentoista tunnin kuluttua telakoinnista luukut avataan ja avaruusasema saa uudet asukkaansa. 

Ohjelmassa on tämän jälkeen perinteinen videoyhteys Maahan, tiedotustilaisuus ja juttelu sukulaisten kanssa, minkä jälkeen he nauttivat ensimmäisen ateriansa avaruusasemalla.

Niitä he saavatkin sitten syödä yli 500 kertaa ennen kuin kolmikko palaa Maahan ensi vuoden toukokuussa.

Tim Peaken lento on saanut nimen Principia (Newtonin Naturalis Principia Mathematica -teoksen mukaan) ja siitä sekä sen tarkoituksesta kerrotaan enemmän ESAn Principia-sivulla.

 

Otsikkokuvassa poseeraavat Tim Peake (vasemmalla), Juri Malenshenko (keskellä) ja Tim Kopra Sojuz-simulaattorin edessä.