27.3.2013 - Saisiko olla tomaattia?

Ke, 03/27/2013 - 00:58 By Jari Mäkinen

Alun perin Etelä-Amerikasta kotoisin oleva tomaatti on nykyisin maailman eniten käytetty vihanneksen omainen ruokakasvi. Kasvitieteellisesti se ei kuitenkaan ole vihannes, vaan koisokasvien heimoon kuuluva marja. Latinaksi tomaatin yleisnimi on Solanum lycopersicum.

Nykyisten Chilen ja Perun alueella olleiden intiaanien tiedetään käyttäneen alun perin villinä esiintynyttä tomaattia ruokana jo noin 500 ennen ajanlaskumme alkua. Eurooppaan se rantautui löytöretkien mukana 1400-luvun lopussa, tosin aluksi sitä käytettiin vain koristekasvina, koska sen oletettiin olevan myrkyllinen.

Vinkki: Tomaattia ei kannata säilyttää jääkaapissa, koska siellä sen rakenne vetistyy ja maku heikkenee, joskin se säilyy siellä jopa pari viikkoa. Vaikka niitä siis varastoisi jonkin aikaa jääkaapissa, kannattaa ne nostaa huoneenlämpöön paria päivää ennen syömistä - elleivät ne ole jo hyvin kypsiä.

Kuvassa on kirsikkatomaatteja Wikipediasta.