Ruotsin kuningatar luopui kruunusta

Ti, 06/16/2015 - 14:14 By Jarmo Korteniemi
Kuva: Holger.Ellgaard / Wikipedia

Vajaat 400 vuotta sitten tapahtui kummia. Ruotsin monarkki, kuningatar Kristiina, luopui kruunustaan 16.6.1654. Tämä kiistelty ja varsin kuuluisaksi kuninkaalliseksi noussut nainen ehti johtaa maata kymmenen vuoden ajan. Millainen hän oli?

Kuningattaren valtakaudella Ruotsin hovi kukoisti ja siellä vieraili paljon oppineita, taiteilijoita ja filosofeja. Kristiina kuitenkin onnistui velkaannuttamaan valtion kassan pahasti, jakaessaan holtittomasti tunnustuksia ja kiitostiluksia aatelisille ja muille sodassa menestyneille. Hän käytännössä kasvatti Ruotsin aatelissukujen määrän kaksinkertaiseksi aiemmasta. Suurin osa Suomesta oli läänitetty aatelisille - verottomana.

Kristiina valmisteli kruunusta luopumista vuoden päivät, lähettäen omaisuuttaan ja kirjallisuutta etukäteen etelään. Kesän 1654 aikana hän muutti Italiaan ja kääntyi katolilaiseksi. Kristiina kuoli 35 vuotta Ruotsista lähtönsä jälkeen Roomassa.

Yksityiselämässään Kristiina oli varsin kiistelty henkilö. Hän oli päättänyt olla menemättä naimisiin Ruotsin hovin voimakkaasta  painostuksesta huolimatta. Kristiina oli vuosisatansa oppineimpia naisia, ja on edelleen yksi harvoista Vatikaanin hautaholveihin haudatuista naisista.

Ruma ankanpoikanen?

Historiantutkijoita on pitkään askarruttanut Kristiinan ulkomuoto ja käytös. Lapsena hänen huhuttiin olleen karvainen, ja huhujen mukaan palvelijatar pudotti hänet vauvana maahan, aiheuttaen olkapään rikkoutumisen. Hänet kuvataan aikuisenakin taiteessa ja kirjallisuudessa usein rujona ja miesmäisenä. Kristiinan kerrotaan myös kiroilleen ja sikailleen kuin parhaatkin (tai pahimmat) sotilaat.

Tuleva hallitsija kasvatettiin asemansa mukaisesti poikana, mikä on voinut vaikuttaa sekä käytökseen että ulkomuotoon. Hän oli kiinnostunut aktiivisesta urheilusta, kuten miekkailusta ja ratsastuksesta. Italiaan hän saapui miesten vaatteissa ja pää ajeltuna. Ajoittain hän käytti myös erityisen paljastavia mekkoja. Kumpikaan tyyli - liioitellun maskuliininen tai feminiininen - ei kuitenkaan ollut erityisen tavatonta tuon ajan ylhäisönaisten parissa.

Nykykäsityksen mukaan Kristiina oli ilmeisesti seksuaalisesti kiinnostunut lähinnä naisista. Aikanaan hänet leimattiin paitsi lesboksi, myös huikentelevaiseksi prostituoiduksi ja hermafrodiitiksi. Hänen huhuttiin olevan "hyvin läheinen" milloin ylhäisten naisten, milloin miesten kanssa. Vaikka Kristiina kertoikin elämänsä aikana monia epäselviä - salaperäisiäkin - kommentteja olemuksestaan ja kehostaan, hän kuitenkin kielsi omaavansa minkäänlaisia miehisiä sukuelimiä. Vuonna 1965 Kristiinan jäännöksiä tutkittiin, eikä luustosta löytynyt mitään epätavallista.

Pietari Brahe ei liikkunut

Wikipedia kertoo, että kruunun nosto kuningattaren päästä olisi ollut Pietari Brahen tehtävä. Kenraalikuvernöörimme ei kuitenkaan liikkunut paikaltaan, vaan Kristiina joutui nostamaan hallitsijan symbolisen päähineen itse pois. Puheen pidettyään hän lähti hovista. Ruotsin kuninkaaksi kruunattiin myöhemmin päivällä Kristiinan serkku, Kaarle X Kustaa.

 

Alla Kristiinasta kertovan The Girl King -elokuvan traileri. Mika Kaurismäen ohjaama elokuva tullee teattereihin syksyllä 2015.

 

Kristiina oli tiettävästi ensimmäinen Ruotsin kruunusta luopunut. Myöhemmin saman tempun tekivät myös Ulrika Eleonora (vuonna 1720) ja Kustaa IV Adolf (1809). Ulrika luopui vallasta miehensä valtaanpääsyn varmistamiseksi, mutta Kustaa IV käytännössä syöstiin vallasta - muunmuassa luokattoman vallanpidon johdosta. Voidaan ajatella, että Ruotsi menetti myös Suomen Venäjälle juuri hänen takiaan.

Lisäys 16.6.2015 klo 15.50: Tietoja Kristiinan henkilökohtaisista ominaisuuksista.

Jutun lähteinä käytetty mm. seuraavia teoksia: Mara Johns Egherman: Kristina of Sweden and the History of Reading in Europe:Crossing Religious and Other Borders (Annual Meeting of theSociety for the Advancement of Scandinavian Study, Wisconsin, 2009), Veronica Buckley: Christina Queen of Sweden: The Restless Life of a European Eccentric (HarperCollins UK, 2011).