To, 06/11/2015 - 03:57 By Jari Mäkinen
Pilkut Ceresin pinnalla tarkemmin

Sitä mukaa kun NASAn Dawn-luotain on lähestynyt Cerestä, ovat sen pinnan piirteet tulleet tarkemmiksi. Eräs jännittävimmistä löydöistä kääpiöplaneetan pinnalta on ollut kraatteri, jonka sisällä on “kirkkaita” pisteitä. Niitä näytti olevan aluksi vain kaksi, mutta nyt kun Dawn kiertää Cerestä ja ottaa siitä kuvia lähempää, ne ovat paljastuneet useiden pilkkujen rykelmiksi.

Tuoreimmat kuvat, jota julkistettiin eilen (otsikkokuvana), on otettu noin 4400 kilometrin korkeudelta, kun Dawn tekee toista laajaa kierrostaan Ceresin ympärillä.

Kraatteri on halkaisijaltaan noin 90 kilometriä. Kirkkaat pisteet ovat eri kokoisia ja ryhmittyneet siis selvästi kahteen osaan. 

Tutkijat eivät osaa vielä sanoa varmasti, mistä on kyse, mutta luonnollisesti teorioita on jo useita. Yksi niistä on ylitse muiden: “Valon heijastuminen jään pinnalta on mielessäni todennäköisin vaihtoehto, mutta tutkimme myös muita vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi sitä, että kirkkaat alueet ovat suolaa”, sanoo lennon päätutkija Chris Russell Kalifornian yliopistosta.

“Nämä pisteet tekevät Ceresistä aivan omalaatuisen ja erilaisen koko aurinkokunnassa. Emme ole nähneet mitään tällaista aiemmin.”

Tutkijat odottavat nyt lisää kuvia, eri kuvakulmista ja lähempää, jotta pisteistä saataisiin lisää tietoa.

Dawn ei ole kuvannut suinkaan vain pilkkukraatteria ja sen seutuja, vaan se on kartoittanut systemaattisesti Ceresin pintaa. Kuvat paljastavat Ceresin hyvin erilaiseksi kuin esimerkiksi Vestan, jota Dawn kiersi 14 kuukauden ajan vuosina 2011 ja 2012.

Ceresin pinnalla (kuten yllä olevassa eteläiseltä pallonpuolelta otetussa kuvassa) on halkeamia, maanvyöryjä, romahtaneita rakenteita ja … merkkejä virtauksista. Onko se ollut laavaa vai vettä?

Kuvissa näkyy myös selvästi kraatterin sisällä olevien kirkkaiden pisteiden kaltaisia, mutta himmeämpiä alueita.

Dawn on ollut nykyisellä radallaan Ceresin ympärillä kesäkuun 3. päivästä alkaen ja kiertää sitä noin 4400 kilometrin etäisyydellä. Yksi kierros kestää noin kolme Maan vuorokautta. Kesäkuun 28. päivänä Dawnin rataa lasketaan alemmaksi, 1450 kilometrin korkeudelle, missä se jatkaa elokuuhun saakka, ennen kuin luotain lähestyy kääpiöplaneettaa vielä enemmän.

Pelkkien kuvien lisäksi Dawn kartoittaa mittalaitteillaan Ceresin pinnan lämpötilaa ja koostumusta. Nämä tiedot auttavat edelleen selvittämään myös outojen valopisteiden salaisuutta.

Kuvat ja video: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA