Euroopan avaruusjärjestö kutsuu kaikkia osallistumaan valokuvauskilpailuun, joka liittyy uuden, maapalloa eri aallonpituuksilla kuvaavan Sentinel-2A -satelliitin laukaisuun. Satelliitti laukaistaan Maata kiertämään kesäkuun 12. päivänä, mutta kilpailu tapahtuu jo sitä ennen, sillä voittaja pääsee seuraamaan laukaisua ESAn avaruusoperaatiokeskuksessa.

Kilpailun teema on "värinäkö" eli "colour vision" englanniksi, koska Sentinel-2 -satelliitit kuvaavat maapalloa 13 eri kanavalla, jotta sen kuvista saataisiin paljon erilaista tietoa maapallon pinnan sekä merien ominaisuuksista ja kasvillisuudesta.

Sentinelit ovat olennainen osa Euroopan komission Kopernikus-ohjelmaa, jonka tarkoituksena on lähettää Maata kiertämään erilaisista satelliiteista koostuva lauma, joka tutkii sekä kuvaa maapalloa eri tavoilla sekä tuottaa runsaasti tarkkaa tietoa tutkijoille ja viranomaisille. Nämä tiedot auttavat hallitsemaan ympäristöämme, ymmärtämään esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurauksia sekä tekemään arkipäiväisestä elämästämme turvallisempaa.

Avaruudessa jo oleva Sentinel-1 havaitsee Maata tutkalla, kun taas Sentinel-2:n tärkein mittalaite on uudenlainen korkearesoluutioinen monikanavakamera. Kumpiakin satelliitteja on tarkoitus lähettää ainakin kaksi, ja ensimmäinen Sentinel-2, nimeltään Sentinel-2A, laukaistaan nyt olevan aikataulun mukaan 12. kesäkuuta 2015. 

Juhlistaakseen tätä tapahtumaa ESA kutsuu siis valokuvaajia tutkimaan kuvissaan väriä ja sen käyttöä. Tuomarit eivät kiinnitä huomiota vain värin käyttöön tai niiden määrään, vaan myös siihen, miten tämä liittyy satelliitin toimintaan (alla on muutamia ohjeita).

Voittaja kutsutaan Saksan Darmstadtissa sijaitsevassa Euroopan avaruusoperaatiokeskuksessa ESOCissa pidettävään kutsuvierastapahtumaan, missä seurataan reaaliaikaisesti Kouroun avaruuskeskuksesta tapahtuvaa laukaisua. Neljälle seuraavalle palkittavalle lähetetään erityinen Sentinel-2 -aiheinen lahjapakkaus postitse.

Ja nyt kuvaamaan!

Kilpailuun lähetettävien valokuvien tulee heijastaa sinun omaa näkemystäsi värien havaitsemisesta, mieluiten yhdistettynä yhteen tai useampaan Sentinel-2:n tärkeimpiin sovellusalueisiin. Näitä ovat mm. kasvillisuus (tai sen puute), maatalous, muutokset maankäytössä sekä järvet ja merien rannikkoalueet.

Eräitä mahdollisia kuva-aiheita ovat siten peltojen värittämät maaseutumaisemat, lähikuvat kasvien lehdistä, Aurinko paistamassa puun läpi, vastahakattu metsäalue, rannalla olevat sinisen ja vihreän sävyt ja auringonlaskun värit heijastumassa veden pinnalla. Tai mitä tahansa muuta. Värien ja valojen leikkiä on varmasti jokaisen lähellä, kunhan vain osaa katsoa oikein. Samoin Sentinel-2:n kamerat voivat nähdä värejä kaikkialla, jopa harmaissa kaupungeissa. Ole luova! Mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon!

Kuinka osallistua?

Kuvat voi lähettää kilpailuun ESAn Maata tarkkailevista satelliiteista ja niiden käytöstä kertovalla blogisivulla. Siellä seurataan myös aktiivisesti Sentinel-2A:n laukaisuvalmisteluja.

Kilpailuun voi osallistua 18. toukokuuta 2015 klo 10 Suomen aikaa (klo 9:00 Keski-Euroopan kesäaikaa) sakka. Kuviin siis ehtii saamaan Suomen kevätmaisemia kauneimmillaan.

Lue ensin kilpailun ohjeet ja säännöt (vain englanniksi). Tarkkojen osallistumisohjeiden lisäksi niissä on mm. tietoa tekijänoikeuksista ja palkinnoista.

Jos haluat jakaa kuvia myös esimerkiksi Twitterissä, liitä niihin avainsana #colourvision. ESAn Kaukokartoitusohjelman Twitter-tiliä @ESA_EO kannattaa pitää silmällä, koska myös siellä on tietoja kilpailusta ja siellä myös julkistetaan aikanaan voittaja ja muut palkittavat sekä kunniamainintojen saajat.

Tärkeimmät nettisivut vielä kerran:

Osallistuminen
http://blogs.esa.int/eolaunches/2015/04/13/competition-application-form/

Tarkemmat ohjeet
http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/Copernicus/Colour_Vision_photo_competition_rules

Säännöt ja ehdot
http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/Copernicus/Colour_Vision_photo_competition_rules#terms


Juttuja samasta aiheesta


Juttuja samasta aiheesta