Jos tähän mennessä matka avaruuteen on kenties tuntunut kaukaiselta, niin nyt ESAn tanskalaisastronautti Andreas Mogensenille se on hyvinkin konkreettista: hän läpäisi 8. elokuuta viimeisen, vaativimman simulaattorissa tehdyn kokeensa Sojuz-aluksella lentämisestä ja aloitti perinteisen seremoniarumban, joka oikeastaan päättyy vasta siihen, kun Sojuz-alus lähtee matkaan 2. syyskuuta.

Ensimmäinen osa tätä perinneparaatia oli kokeen jälkeen maanantaina 10. elokuuta ollut Venäjän valtiokomission antama lupa laukaisuun onnistuneesti läpäistyn kokeen jälkeen. Jos komission lupa on nykyisin enää historiallinen muodollisuus, ei sitä edeltänyt simulaattoritesti ollut sitä. 

Tiukka koe, jonka voi oikeasti reputtaa

Koe alkoi aamulla siten, että avaruuslennolle lähtevä kolmikko, eli Andreasin lisäksi Sojuzin komentaja Sergei Volkov ja Andreasin tapaan lyhyen lennon tekevä kazakstanilainen Aidyn Aimbetov sonnustautuivat avaruuspukuihinsa aivan kuten ennen lennolle lähtemistään. Sen jälkeen he simuloivat käytännössä kokonaisuudessaan kuusituntisen lentonsa avaruusasemalle, mutta matka tehtiin kaikkea muuta kuin helpoksi. 

Ennen simulaattoriin astumistaan kolmikko valitsi yhden suljetuista kirjekuorista, ja sen sisällä oli listattuna koko joukko lennon aikana tapahtuvista hankaluuksista. Avaruuslentäjät eivät tienneet listan sisältöä, mutta toki osasivat odottaa lennonjohdon aiheuttamia häiriöitä laitteissa ja muita ongelmia. Tällä kertaa listalla oli pikkuhäiriöiden lisäksi moottorihäiriö ja tulipalo.

Andreas, Sergei ja Aidyn selvisivät hyvin, mutta hikisinä hankalasta testistään. Koe on siis oikeasti koe, jonka läpäiseminen on toki koulutuksen tuossa vaiheessa erittäin todennäköistä, mutta silti joku varamiehistön jäsen voidaan ottaa reputtavan henkilön tilalle. Andrasin tapauksessa se olisi ollut ranskalaisastronautti Thomas Pesquet – joka kuitenkin saa nyt odottaa ensi vuonna tapahtuvaan lentoonsa saakka pääsyä avaruuteen

Baikonuriin!

Koetulosten selviämisen jälkeen valtionkomissio antoi juhlallisessa seremoniassa virallisesti Sojuz TMA-18M -lennon miehistölle luvan lähteä matkaan.

Sitä seurasi nimien kirjoittaminen Tähtikaupungissa olevaan Gagarinin huoneessa olevaan vieraskirjaan ja vierailu Punaisella torilla Gagarinin haudalla.

Viimeisten ”vapaudessa” perheen kanssa vietettyjen päivien jälkeen Andreas, Aidyn ja Sergei nousivat Gagarinin kosmonauttikoulutuskeskuksen Tupolev Tu-134 -lentokoneeseen ja matkustivat varmasti ikimuistoiselle matkalleen Baikonuriin. Tältä matkalta he palaisivat takaisin vasta avaruusaluksella rajusti Kazakstanin arolle kopsahtaen.

Varamiehistö lensi Baikonuriin toisella koneella samaan aikaan ja käy siellä läpi käytännössä kaikki samat asiat kuin varsinainen miehistö, paitsi että he joutuvat (jos kaikki käy suunnitelman mukaan) jäämään lopulta Maan pinnalle. Ensikertalaisille jo pelkkä varamiehistössä oleminen on siten erinomainen harjoitus oikeaa lentoa varten.

”Kuten Gagarin teki”

Baikonurissa lentoon valmistautumiseen sekoittuu koko joukko perinteitä, joista osa juontuu Juri Gagarinin lentoon saakka.

Ensimmäisenä Kazakstaniin saapumisen jälkeen kolmikko pukeutui perinteiseen kazakkiasuun ja heidät toivotettiin tervetulleiksi. Sitten he kirjautuivat sisään ns. Kosmonauttihotelliin, Baikonurin kaupungin keskustassa olevaan ”majataloon”, missä avaruuslentäjät voivat viettää karanteenissa viimeisen kaksi lentoaan edeltävää viikkoa.

Miehistöt kävivät ensimmäisinä päivinään Baikonurissa myös katsomassa avaruusalustaan ja rakettiaan, minkä lisäksi heidän avaruuspukujensa tiiviys ja toiminta tarkastettiin vielä kerran. He myös kävivät Sojuz-aluksensa sisällä varmistamassa, että heille varta vasten tehdyt muotit istuimissa ovat hyvät.

Päivät eivät ole kuitenkaan kiireisiä: ne alkavat lääkärintarkastuksella ja joka päivässä on vain muutamia varsinaisia työtehtäviä. Baikonurin kaksiviikkoinen karanteeni on siten myös hyvää rauhoittumista hektisen koulutuksen ja lentoon valmistautumisen jälkeen.

Alla on video vuodelta 2013, missä kerrotaan Baikonurista ja siitä, mitä kaikkea ennen avaruusaluksen laukaisua tapahtuu.


Juttuja samasta aiheesta