Taas lisää Galileo-satelliitteja!Eurooppalainen satelliittinavigaatiojärjestelmä Galileo täydentyy jälleen: nyt laukaisuvuorossa ovat jo satelliitit numeroiltaan 11 ja 12.

Niitä kuljettavan Sojuz-kantoraketin on tarkoitus lähteä matkaan tänään torstaina klo 13:51 Suomen aikaa Kouroun avaruuskeskuksesta.

Kyseessä on kuudes Galileo-järjestelmän satelliittien laukaisu ja jo kolmas tänä vuonna. Tämä on 13. Kouroun avaruuskeskuksesta laukaistava venäläinen Sojuz-raketti.

Lopullisessa Galileo-järjestelmässä on 30 satelliittia kolmella erilaisella kiertoradalla, jotta koko ajan joka puolelta maailmaa olisi muutama satelliitti näkyvissä horisontin yläpuolella. Näistä 24 on koko ajan käytössä ja kuusi satelliittia on varalla.

Nyt jo kolmasosa näistä satelliiteista on jo avaruudessa, kaksi lisää laukaistaan tänään ja 14 tulevaa satelliittia on jo eri vaiheissa valmistusta. 

Näiden kahden satelliitin jälkeen enää kaksi satelliittia lisää laukaistaan Sojuz-raketilla, joka pystyy viemään avaruuteen vain kaksi 700-kiloista satelliittia kerrallaan. Sen jälkeen laukaisuihin käytetään Ariane 5 -kantorakettia, joka pystyy kuljettamaan neljä yhdellä laukaisulla.

Näin satelliitteja saadaan taivaalle nykyistä tehokkaammin ja Galileo-järjestelmä saadaan käyttöön vuonna 2019, jos kaikki sujuu hyvin. Rajoitettu käyttö ja systeemin testaaminen alkoi jo viime vuonna ja jatkuu koko ajan paremmin sitä mukaan kun satelliittien määrä avaruudessa kasvaa.

Kaksi Galileo-satelliittia testattavana ESTECissä.

 

Alba ja Oriana 

Galileo-satelliitit on nimetty numerokoodien lisäksi eurooppalaisten lasten nimien mukaan, ja nämä nyt laukaisuvuorossa olevat satelliitit ovat Alba ja Oriana. Nämä ovat nimiä Espanjasta ja Ranskasta.

Satelliitit saapuivat Ranskan Guyanaan 30. lokakuuta, minkä jälkeen ne testattiin ja kiinnitettiin kantoraketin nokkaan.

Sojuz-raketti kuljetettiin jo viime viikolla laukaisualustalleen, ja raketin yläosa satelliitteineen nostettiin paikalleen sunnuntaina iltapäivällä.

Kantoraketin ja satelliittien viimeinen läpikotainen tarkistus tehtiin tiistaina, jolloin tämän VS13-lennon laukaisulle annettiin virallinen lupa. Sen jälkeen raketin tankkaaminen aloitettiin.

Jo kymmenen vuotta kulunut!

Galileo-systeemin tekeminen on kestänyt pian jo vuosikymmenen, sillä ensimmäinen satelliitti, kokeellinen GIOVE-A laukaistiin matkaan 28. joulukuuta vuonna 2005. 

Kyseessä oli satelliitti, jonka tehtävänä oli pääasiassa lähettää Galileon käyttämää signaalia avaruudesta ja varata näin taajuuspaikka eurooppalaiselle navigointijärjestelmälle. Lisäksi satelliitin avulla testattiin tekniikkaa ja varmistuttiin siitä, että satelliiteille valittu kiertorata on hyvä. 

GIOVE-A -satelliittia (GIOVE tulee sanoista Galileo In-Orbit Validation Element, “Galileon kiertoradalla tapahtuva validointielementti”) seurasi GIOVE-B huhtikuussa 2008 ja sen jälkeen vuonna 2011 aloitettiin varsinaisien Galileo-satelliittien lähettäminen.

Satelliittien ohella Galileo-systeemissä tärkeää on koko infrastruktuuri Maan pinnalla sekä tekniikka, joita paikannuslaitteet tulevat käyttämään. 

Niinpä ympäri maailmaa on pystytetty maa-asemia, joiden kautta satelliittikonstellaation ylläpito onnistuu.

Galileo-vastaanottimia asennetaan osaksi esimerkiksi matkapuhelimissa olevia satelliittipaikannusvastaanotinpiirejä, jotka voivat käyttää hyväkseen paitsi amerikkalaista GPS-järjestelmää, niin myös venäläistä Glonass- ja kiinalaista Beidu-systeemeitä.

Galileo on näistä tarkin ja toimii parhaiten myös pohjoisessa ja etelässä; esimerkiksi Lapissa Galileo tulee olemaan parempi ja nopeampi kuin nykyinen GPS.


Juttuja samasta aiheesta


Juttuja samasta aiheesta