Nyt tapahtuu: Aalto-1 lähti kohti laukaisupaikkaa

Pitkä odottelu alkaa olla ohi, sillä Aalto-1 on tätä kirjoitettaessa matkalla Intiaa, mistä tämä ensimmäinen suomalaisrekisteriin laitettava satelliitti lähetetään avaruuteen näillä näkymin kesäkuun alkupuolella.

Aalto-1 -blogiVaikka viime viikkoina päähuomio on ollut Aalto-2 -satelliitissa, joka on jo avaruudessa Kansainvälisellä avaruusasemalla. Se lähetetään sieltä ulos avaruuteen, eli "kunnolla" avaruuteen ensi tiistaina klo 14.30 Suomen aikaa.

Sen edeltäjä, kovasti Falcon 9 -kantoraketin ongelmien vuoksi viivästynyt Aalto-1 pääsee näillä näkymin sen seuraksi Maata kiertämään kesäkuussa.

Konkreettiset valmistelut tätä varten ovat nyt alkaneet: satelliitti on matkalla Intiaan kohti Sriharikotan niemimaalla sijaitsevaa Satish Dhawanin avaruuskeskusta, missä se asennetaan kesäkuun alussa PSLV-raketin nokkaan.

Laatikot, joissa Aalto-1 kumppaneineen ovat matkalla Intiaan, ovat otsikkokuvassa kuvattuna Delftissä, Hollannissa, juuri ennen matkaan lähtöä.

Jo viime kuussa Aalto-1 siirrettiin Falcon 9:ään sopivasta laukaisusovittimesta – minkä sisältä satelliitti singotaan avaruuteen –  intialaisen PSLV-rakettiin tarkoitettuun laukaisusovittimeen, missä sen seurana on muita samalla lennolla lähetettäviä nanosatelliitteja. 

PSLV vie taivaalle Aalto-1:n lisäksi kahdeksan Spire-yhtiön Lemur-satelliittia, chileläisen SUCHAI:n, ranskalaisen Montpellierin yliopiston opiskelijoiden tekemän ROBUSTA-1B:n, slovakialaisen SKCUBE:n, brittiyhtiö Sky and Space Globalin kolme Diamond SSG -satelliittia sekä kahdeksan QB50-parven satelliittia Liettuasta, Belgiasta, Tshekeistä, Saksasta, Iso-Britanniasta, Itävallasta ja Italiasta.

Suomen ohella Slovakia tulee lennon myötä oikeaksi avaruusvallaksi, sillä SKCUBE on maan ensimmäinen satelliitti.


Juttuja samasta aiheesta