Historiallinen laukaisu monessa mielessä


Sitä voi kutsua kimppakyydiksi, sillä Aalto-1:n laukaisu vie avaruuteen ennätysmäärän satelliitteja yhdellä kertaa.


Aalto-1 -satelliittia kuljettavan kantoraketin päähyötykuormana on kaukokartoitussatelliitti, jonka massa on sen verran pieni, että raketti kykenee viemään avaruuteen samalla kertaa myös muita satelliitteja – kuten Aalto-1:n.

Kyseessä on historiallinen laukaisu, sillä koskaan aikaisemmin ei yhdellä kertaa ole viety avaruuteen näin montaa nanosatelliittia: Aalto-1 on yksi noin 50 muusta satellitista. Suuri osa niistä on pienempiä, niin sanotusti yhden yksikön Cubesat -satelliitteja. 

Laukaisujärjestestelyt hoitaa hollantilainen piensatelliittien laukaisuvälittäjä Innovative Solutions in Space, joka on kehittänyt laukaisua varten Sherpa-nimisen laukaisutelineen, mistä satelliitit voidaan lähettää matkaan raketista turvallisesti toisiaan häiritsemättä.

Joukkolaukaisu auttaa alentamaan laukaisukustannuksia, mutta sillä on eräs haittapuoli: laukaisun jälkeen kaikki satelliitit koettavat ottaa yhteyttä omiin maa-asemiinsa, joten voi olla, että yhteys Aalto-1:een saadaan vasta päivänkin kuluttua siitä kun satelliitti on päässyt radalleen. 

Tämä on luonnollisesti otettu huomioon satelliittia suunniteltaessa, ja se hoitaa ensimmäiset tehtävänsä avaruudessa – kuten antennien avaamisen ja asennonsäädön aloittamisen – automaattisesti itsekseen.


Juttuja samasta aiheesta


Juttuja samasta aiheesta