Andreasin lennon nimi on Iriss

ESAn tanskalaisastronautti Andreas Mogensenin ensi vuonna tapahtuva lento Kansainväliselle avaruusasemalle on saanut nimen: iriss. Nimen löytämiseksi järjestetyn kilpailun voitti italialainen Filippo Magni, jonka ehdotus oli yksi yli 700 ympäri Eurooppaa saadusta kekseliäästä nimestä.

Nimessä yhdistyvät Kansainvälisen avaruusaseman lyhennenimi ISS (joka tulee englanninkielisestä nimestä International Space Station) ja Iris, kreikkalaisten jumalattar, joka toimi Olympuksen jumalien sanansaattajana. Iris näyttäytyi sateenkaarena, joka yhdistää Maan ja taivaan sekä ihmisyyden ja avaruuden.

Iris sopii nimen valinneiden mukaan myös erinomaisesti Andreasin lennolle, koska sateenkaari on rauhan symboli ja se yhdistää kymmenpäiväisellä lennolla erinomaisesti tieteellisen tutkimuksen ja teknologian testaamisen, jotka ovat lennon päätarkoitus.

"Sanansaattaja Iris sopii erinomaisesti roolimalliksi myös meille astronauteille, sillä tehtävämme on välittää kokemuksistamme avaruudessa kaikille, jotka ovat Maan päällä", selittää Andreas.

Nimi julkistettiin 27. huhtikuuta Kööpenhaminassa Tanskan kansallisilla tiedemessuilla, missä Andreasin esitystä oli pakkaantunut kuulemaan yli 1100 henkilöä. Lennon logon suunnittelusta käynnistettiin samalla Tanskassa kansallinen kilpailu.

Nimikilpailun voittanut 20-vuotias ilmailu- ja avaruustekniikkaa Milanossa opiskeleva Filippo Magni on ollut aina innostunut avaruudesta ja päätti tulevasta alastaan nähtyään Hubblen avaruusteleskoopin ottamia henkeäsalpaavia kuvia.

"Sateenkaari on kansainvälinen rauhan symboli ja mielestäni kansainvälinen avaruusasema on myös erinomainen esimerkki rauhasta ja kansainvälisestä yhteistyöstä", totesi Filippo, joka saa Iriss-lennon logon vahvistumisen jälkeen sillä varustetun, Andreasin nimikirjoittaman seinätaulun.


Juttuja samasta aiheesta


Juttuja samasta aiheesta