Auringonpimennysmatka Chileen 2019

Matkalle on avoinna yksi paikka, mieluiten naiselle (kahden hengen huoneessa). Ota yhteyttä, jos olet kiinnostunut!

Heinäkuun toisena päivänä ensi vuonna Aurinko pimenee eteläisellä Tyynellä valtamerellä sekä Etelä-Amerikassa. Paras paikka havaita pimennystä kiinteällä maalla on Chile, missä pimennys päättyy juuri ennen kuin Aurinko laskee.

Tähdet ja avaruus sekä Tiedetuubi järjestävät matkan katsomaan pimennystä Chileen La Serenan rantakaupunkiin ja Elqui-laaksoon. Pimennys näkyy täydellisenä majoituspaikastamme La Serenassa, mutta koska sää on usein heinäkuun alussa hieman pilvinen rannikolla, on käytössämme bussi sekä jo valmiiksi katsottuna havaintopaikka lähes pimennyksen keskilinjalta. Siellä pimennyksen kesto on kaksi ja puoli minuuttia. Jos sääolot niin vaativat, voimme ajaa bussilla myös muualle – paikkaan, missä todennäköisimmin näemme pimennyksen.

Kaikesta varautumisesta huolimatta emme tietenkään voi taata pimentyneen Auringon näkemistä. Pimennyksen kokeminen sen sijaan on varmaa!

Matkalla käydään Chilen ainutlaatuisissa tähtitiedekohteissa, kuten maailman suurimmalla kaukoputkella VLT:llä ja viiden kilometrin korkeudessa sijaitsevalla Alma-radioteleskoopilla. Samalla tutustumme Atacaman autiomaahan.

Oppaina matkalla ovat Jari Mäkinen Tiedetuubista ja Marko Pekkola Tähdet ja avaruus -lehdestä.

Matkaohjelma:

Huom: Matkan loppuosassa on muutos, kun ALMA ja VLT ovat nyt toisessa järjestyksessä kuin alun perin.

Torstai 27.06.
Lento Madridin kautta Santiagoon.

Perjantai 28.06.
Saapuminen aamulla Santiagoon.
Majoitus: Hotel Providencia

Lauantai 29.6.
Vapaapäivä Santiagossa.

Sunnuntai 30.6.
Käynti Valparaisossa, vierailu mm. Pablo Nerudan kotimuseossa ja illallinen viinitilalla Casablancassa.

Maanantai 1.7.
Kuljetus Santiagosta La Serenaan.
Majoitus: Rey Pacific

Tiistai 2.7.
Auringonpimennys illalla klo 15.23 – 17.46 paikallista aikaa. Suunniteltu havaintopaikka Elqui-laaksossa.
Pimennyksen maksimi on klo 16.39.59, jolloin Auringon korkeus on 12,8°.
Aurinko laskee heti pimennyksen päätytyä.
PImennystä voi seurata sään salliessa myös hotellilla, missä pimennyksen täydellisen vaiheen kesto on 2'11" minuuttia (noin 20 sekuntia vähemmän kuin aivan keskilinjalla).

Keskiviikko 3.7.
Lento Antofagastaan ja yöpyminen siellä.
Majoitus: Hotel Panamericana

Torstai 4.7.
Käynti VLT-observatoriolla Paranal-vuorella. Illalla hotellissa Pimennyksen muistelua sekä infotilaisuus San Pedsorsta ja vuoristolle menemisestä.

Perjantai 5.7.
Meno San Pedroon Atacaman autiomaassa. Käynti matkalla maailman suurimmassa kuparikaivoksessa, Chuquicamatassa.

Lauantai 6.7.
Käynti (aikaisin aamulla) El Tatio -suihkulähteillä ja vuoriston ihailua. Lounas Chaxa-laguunilla Los Flamencosin luonnonpuistossa.

Sunnuntai 7.7.
Käynti ALMA-observatoriolla ja kuljetus Calamaan, mistä lento illalla Santiagoon.
Majoitus: Hotel Providencia

Maanantai 8.7.
Paluulento Suomeen Amsterdamin kautta.

Tiistai 9.07.
Saapuminen Helsinkiin iltapäivällä.


Koska matkaan on vielä lähes vuosi, ohjelmaan voi tulla (pimennyksen ajankohtaa lukuun ottamatta) vielä pieniä muutoksia.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy RP Business Travel Ltd, jonka kanssa Jari Mäkinen on tehnyt aikaisemmin kaksi erittäin hyvin onnistunutta ryhmämatkaa Chileen. Paikan päällä oppaana on myös (suomea puhuva) Jorge Toro.

Huomaa, että pimennyksen aikaan eteläisellä pallonpuolella on talvi ja lämpötila saattaa vuoristossa sekä autiomaassa laskea pakkasen puolelle. Matkalle pitää siis varata mukaan talvivaatteet!

Matkan aikana ollaan myös korkealla: San Pedron korkeus meren pinnasta on noin 2500 metriä ja ALMAn korkeus on noin viisi kilometriä. Mukana kaikkein korkeimmilla paikoilla on aina happea ja olosuhteet tunteva opas. Jari Mäkinen on myös käynyt paikalla ja opastaa matkalaiset etukäteen toimimaan ohuessa ilmassa.

Järjestämämme pimennysmatkat (Turkki 2006, Kiina 2009, Australia 2012 ja USA 2017) ovat onnistuneet erinomaisesti ja pimennys on nähty joka kerralla, joskaan näkymisestä tällä kerralla ei voi luonnollisestikaan mennä takuuseen. Tärkeä osa hyvässä matkatunnelmassa on aina ollut se, että matkalle lähtijät ovat olleet samanhenkisiä – näin tulee olemaan varmasti tälläkin kerralla!

Lisätiedot

Jari Mäkinen, 040-5509198 tai jari@tiedetuubi.fi


Eläydy auringonpimennystunnelmaan alla olevan videon avulla! Video näyttää pimennyksen Tiedetuubin Auringonpimennysmatkalta elokuulta 2017.