Komeettametsästäjänä kunnostautunut Artyom Novichonok – toinen viime loppuvuoden kohukomeetta ISON:in löytäjistä – on äkännyt taivaalta jälleen uuden pyrstötähden: aluksi vain kohteena S002692 tunnettu sumumainen kohde on nyt todettu virallisesti komeetaksi ja se on saanut tyypillisen koodinimenkin: C/2014 E2.

Komeetta Eekakkonen tuo näillä näkymin kiinnostavan lisän vuoteen 2014.

Nyt löydetty komeetta on kirkkaudeltaan jo 11 magnitudia, eli sitä ei näe lähellekään paljain silmin, mutta se on kirkastunut sen verran voimakkaasti, että siitä saattaa tulla vielä kaunis kohde tähtitaivaalle riippuen sen radasta ja kirkastumisesta jatkossa. Komeettakandidaatti on parhaillaan Kentaurin tähtikuviossa eteläisellä taivaalla ja se pysyy meiltä näkymättömissä aina kesä-heinäkuun vaihteeseen, jolloin se on lähinnä Aurinkoa. Sen ohittamisen jälkeen komeetta olisi nousemassa kohti pohjoista taivasta, ja näin se voisi olla näkyvissä Suomenkin taivaalla elo-syyskuussa. Toivottavasti jopa paljain silmin!

Tämä vuosi 2014 on todellakin komeettarikas. Ensinnä Rosetta-luotain saapuu tutkimaan komeetta 67P/Churyumov–Gerasimenkoa ja sitten 19. lokakuuta komeetta C/2013 A1 sujahtaa naapuriplaneettamme Marsin ohitse lähempää kuin yksikään komeetta on ohittanut Maan historiallisena aikana. Tuon komeetan löytyessä ehdittiin jo hetki kuvitella, että se törmäisi planeettaan, mutta niin ei käy. Kerroimme tästä tulevasta Marsin lähiohituksesta mm. viime joulukuussa jutussa Meteorimyrsky Marsissa.

Novichonok löysi tämän uuden komeetan etäkäytettävällä teleskoopilla, joka on Australiassa Siding Springin observatoriossa – observatorio on tuttu monesta komeettalöydöstä ja esimerkiki tuo lokakuussa Marsin ohi lentävä komeetta on nimeltään Siding Spring.

Palaamme niin tähän uuteen komeettaan kuin muihinkin jo tiedettyihin tämän vuoden komeettatapahtumiin varmasti hyvin pian...

Eräs Siding Springin etäkäytettävistä teleskoopeista.

Huom: Juttua on päivitetty komeetan nimellä perjantaina iltapäivällä.


Juttuja samasta aiheesta