Täydellinen auringonpimennys

Aurinko pimenee täydellisesti: Tiedetuubi seuraa ilmiötä paikan päällä Amerikassa

Maanantaina 21. elokuuta nähdään Pohjois-Amerikassa täydellinen auringonpimennys. Keskimäärin 112 km leveä pimennysvyöhyke ylettyy koko mantereen läpi Oregonista Etelä-Carolinaan osavaltioon. Tiedetuubin klubin retkikunta seuraa pimennystä Idahossa.

Yhdysvalloissa tapahtuu nyt maanantaina illalla Suomen aikaa täydellinen auringonpimennys. Video näyttää miten vain noin 120 km leveä pimennys etenee halki koko mantereen Tyyneltä valtamereltä Atlantille.

On harvinaista, että täydellisen auringonpimennyksen täydellisyysvyöhyke osuu näin hyvin asutulle ja helppopääsyiselle paikalle – ei mikään ihme, että kaistaleelle kerääntyy miljoonia ihmisiä seuraamaan tätä kenties upeinta taivaanilmiötä!

Video: Nasa

Seuraava täydellinen auringonpimennys tapahtuu elokuun 21. päivänä. Kyseessä on varmasti eräs suurimman mediahuomion saavista pimennyksistä, sillä täydellisyysvyöhyke kulkee Yhdysvaltain läpi ja luvassa on myös kohtalaisen pitkä pimennys: parhaimmillaan täydellinen vaihe kestää noin kaksi ja puoli minuuttia.

Tieteellisesti pimennyksestä ei ole nykyisin suurta iloa, mutta kokemuksena se on vaikuttava. 

Etelä-Amerikassa näkyi tänään rengasmainen auringonpimennys. Kuu hivuttautui Auringon eteen, mutta ei peittänyt sitä kokonaan, vaan jätti näkyviin Auringon uloimman reunan, joka näkyi taivaalla upeana renkaana. 

Pimennys alkoi klo 14.10 Suomen aikaa, oli täydellisimmillään 16.58 ja päättyi juuri vähän aikaa sitten klo 19.35.

Slooh seurasi tapahtumia Chilessä ja tallennetta tapahtumista tänään voi katsoa yllä.

PÄIVITYS: Pimennyt on ohi ja suora lähetys on päättynyt. Seuraavaa juttua on muokattu.

Eteläisellä pallonpuolella Afrikassa ja Intian valtameren tienoilla oli tänään 1. syyskuuta auringonpimennys. Noin 99,5 km leveä pimennysvyöhyke kulki Atlantilta Afrikan yli Australian lounaispuolelle.

Auringonpimennys 29.5.1919

Maailman kuuluisin täydellinen auringonpimennys

Tänään vuonna 1919 tapahtui Etelä-Amerikassa, eteläisellä Atlantilla ja Afrikassa täydellinen auringonpimennys, joka on todennäköisesti maailman kuuluisin sellainen.

Vielä lisää upeaa kuvamateriaalia viime yönä (Suomen aikaa) tapahtuneesta täydellisestä auringonpimennyksestä: tämä video on kuvattu Alaska Airlinesin lennolla 870 Anchorachesta, Alaskasta, Honoluluun Havaijilla.

Lennon reittiä muutettiin hieman, jotta matkustajat saattoivat ihastella pimennystä 10 kilometrin korkeudesta.

Videon otti koneen ohjaamossa ollut Mike Kentrianakis (American Astronomical Society).

Lisää kuvia auringonpimennyksestä - nämä otettiin avaruudesta

Jos Maan päältä otetut auringonpimennyskuvat alkavat jo pursuta silmistä, niin tässä yksi hieman erilainen: eurooppalainen Proba-2 -satelliitti nappasi otsikkokuvan noin 800 kilometrin korkeudessa olevalta radaltaan viime vyönä ja japanilainen sääsatelliitti kuvasi Kuun varjon Maan pinnalla.

Sivut